Nieuws

Nieuwsbrief oktober 2008: najaarskalvingen

Geachte melkveehouder,
Deze tijd van het jaar komt er regelmatig een oproep binnen voor een koe met kalfziekte.
In veruit de meeste gevallen, gaat het om dieren die de laatste twee weken vóór het kalven nog op de weide liepen. Dit is het gevolg van het hoge kalium gehalte in het weidegras. Dit kalium zorgt ervoor dat de mineralenbalans van de koe verstoord wordt.
Koeien met kalfziekte blijven vaker met de nageboorte op staan, gaan dan later witvuilen en hebben minder kans om terug drachtig te worden.
 
Preventieve maatregelen voor de droogstaande koeien zijn:
  • Veranderen van ruwvoeder: Voordroogkuil heeft net dezelfde slechte eigenschappen als gras. Daarentegen zorgt het voederen van maïs tijdens de laatste 2 weken ervoor dat er een correcte mineralenbalans ontstaat. Stro is ook niet verkeerd. De moeilijkheid is wel de dieren voldoende van deze ruwvoeders te laten opnemen. Niet gemakkelijk op de weide! Een hoge bezettingsgraad op de weide hanteren of de dieren opstallen is dan de boodschap.
  • De laatste weken droogstands mineralen bijgeven die laag zitten in kalium en hoog in magnesium en chloor.
  • De laatste 14 dagen extra zogenaamde “anionische zouten” bijvoederen. Het probleem bij veel van deze producten is dat ze niet smakelijk zijn. Het laatste wat je wilt, is dat de dieren minder gaan vreten.
  • Op kleinere bedrijven is het vaak praktischer om vlak voor het kalven calciumrijke bolussen of drenchen toe te dienen via de muil. Dit helpt natuurlijk niet wanneer het dier al kalfziekte heeft.
 
Wanneer u veranderingen doorvoert, wilt u natuurlijk ook weten of deze maatregelen effect zullen hebben.
Dit is door de dierenarts meetbaar aan de hand van de zuurtegraad van de urine van enkele droogstaande dieren (niet langer dan 14 dagen vóór de voorspelde kalfdatum).
Meer informatie over de droogstand kan u terugvinden op de website zelf.
Hier kunt u op het contactformulier ook aangeven of u verdere nieuwsbrieven per e-mail wenst te ontvangen.
 
Alvast veel succes!
 
Namens Previvet,
Dierenarts Jeroen Vermijlen

Geplaatst op 26.09.2008